Wereldwijde actiedag voor Iran

OVERGENOMEN PERSBERICHT

Wereldwijde actiedag voor Iran

Amsterdam, 01-06-2010 —
Ter herdenking van de omstreden verkiezingen van 12 juni 2009, die aanleiding was voor massaopstanden in Iran organiseert Iranian Progressive Youth ( IPY) op 12 juni 2010 een demonstratie/fietstocht in Amsterdam. Deze wereldwijde actie wordt op dezelfde datum in 65 steden georganiseerd en wordt onder andere gesteund door Amnesty International, Human Rights Watch, International PEN, Reporters without Border en European Students’ Union.

Het programma is als volgt:

Om 13:00u zullen de demonstranten zich verzamelen op de Dam te Amsterdam. Vervolgens fietsen zij demonstratief naar het Museumplein. Om 15:00u vindt op het Museumplein een manifestatie plaats. Prominente verdedigers van de mensenrechten en vertegenwoordigers van de mensenrechtenorganisaties zullen daar toespraken houden. Op het podium zal muziek worden gespeeld door politiek betrokken musici.

Na de omstreden verkiezingen van juni 2009 zijn wij getuige van een reeks massaopstanden tegen het Iraanse regime. Sindsdien zijn duizenden mensen gearresteerd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De gevangenen zijn in Iran onderworpen aan onmenselijke behandelingen zoals marteling en verkrachting. Sommige tegenstanders zijn ter dood veroordeeld en hun doodvonnis is inmiddels voltrokken. Momenteel zitten duizenden mensen in Iran vast, waarvan een aantal de uitvoering van hun doodstraf afwacht. Tevens is Iran de grootse gevangenis van de journalisten ter wereld, met tientallen journalisten die momenteel vastzitten.

Naast herdenking van de opstanden van juni 2009 in Iran, zullen wij aandacht vragen voor deze zorgelijke situatie van de mensenrechten in Iran.

Meer info: www.Iranpy.net