De vrijheid van literaire expressie staat wereldwijd ernstig onder druk. Een alarmerend hoog aantal schrijvers wordt bedreigd, is gevlucht of gevangengezet vanwege hun werk. Via het Ambassadeursproject wil PEN Nederland hierop de aandacht te vestigen. Vier prominente Nederlandse auteurs – schrijver Tatjana Almuli, Dichter des Vaderlands Babs Gons, schrijver Kiza Magendane en Denker des Vaderlands Marjan Slob – zetten zich dit jaar als ambassadeurs in voor vier bedreigde schrijvers.
Gedurende dit jaar vragen de vier ambassadeurs tijdens publieke optredens en in persoonlijke brieven aandacht voor het lot en het werk van ‘hun’ schrijvers. Tatjana Almuli zet zich in voor de Palestijnse dichter Mosab Abu Toha, die gevangen werd genomen en in december 2023 uit Gaza moest vluchten; Babs Gons voor de Cubaanse dichter en activist María Cristina Garrido Rodríguez die sinds juli 2021 gevangen zit; Kiza Magendane voor de Iraanse schrijver en Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi, in gevangenschap sinds november 2021 en over wiens gezondheid ernstige zorgen bestaan. Marjan Slob tenslotte zet zich in voor de Belarussische filosoof en schrijver Uladzimir Mackievič, die in juli 2022 veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenschap.
Het ambassadeurschap is een initiatief van schrijversvereniging PEN Nederland . Interimvoorzitter Froukje Santing:
‘Internationale solidariteit is een belangrijke poot van het werk van PEN. Met deze actie laten we de bedreigde schrijvers weten dat ze niet vergeten worden, en tonen we de regimes die hen bedreigen dat schrijvers nooit in gevangenschap of ballingschap zouden mogen belanden vanwege hun geschriften. Het is belangrijk dat Nederlandse schrijvers, dichters, vertalers en uitgevers zich solidair betonen met hun bedreigde collega’s wereldwijd.’
Het is de bedoeling dat elk jaar op 15 november, de dag van de Gevangen Schrijver, nieuwe Nederlandse schrijvers/dichters het stokje voor een jaar overnemen en zich inzetten voor andere schrijvers/dichters wereldwijd.