Weer blogger in Bangladesh vermoord

AvijitRoyenDas

Ananta Bijoy Das (l) en Avijit Roy (r), beide in 2015 omgebracht

Blogger Ananta Bijoy Das, die zich keerde tegen de religieuze fundamentalisten in het overwegend islamitische land, is op 12 mei door vier gemaskerde mannen met machetes aangevallen. Hij stierf ter plekke, liet de politie weten.  Bijoy Das (33) is de derde vermoorde blogger in Bangladesh in 2015. Hij schreef op een blog met de titel Mukto Mona (“vrije geest” in het Bengaals). Deze blog werd opgericht door Avijit Roy, die eind februari in de hoofdstad Dhaka werd doodgestoken.

PEN is geschokt door het toenemende geweld tegen schrijvers en journalisten in Bangladesh. Sinds 2013 zijn tenminste zes schrijvers aangevallen of vermoord. Hoewel er arrestaties zijn verricht, is er tot nu toe niemand verantwoordelijk gehouden voor deze aanvallen. PEN roept de Bengaalse autoriteiten op om ervoor te zorgen dat de daders worden opgepakt en berecht volgens internationale normen.

Op de website van PEN International kunt u deze petitie tekenen om de Bengaalse autoriteiten tot actie aan te sporen.

De kloof tussen seculiere bloggers en conservatieve islamitische groeperingen in Bangladesh lijkt te groeien. De eerste groep pleit voor handhaving van de scheiding tussen kerk en staat, terwijl de tweede groep juist strengere wetten tegen godslastering wil invoeren.