Voorleesmarathon Adania Shibli

Op zaterdag 9 december werd bij Athenaeum Boekhandel op het Spui een voorleesmarathon georganiseerd van Een klein detail van Adania Shibli. De voorleesmarathon werd georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Koppernik en boekhandel Athenaeum om Shibli te steunen en om aandacht te vragen voor het belang van het vrije woord.

Het initiatief is een reactie op de geannuleerde prijsuitreiking op de Frankfurter Buchmesse die op 20 oktober 2023 zou plaatsvinden, vlak na de terreuraanslag van Hamas in Israël. Shibli zou bekroond worden met de prestigieuze LiBeraturpreis, die jaarlijks op de Frankfurter Buchmesse wordt toegekend aan een vrouwelijke auteur uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of de Arabische wereld.

In navolging van PEN International reageerden PEN Nederland en PEN Vlaanderen met een verklaring om hun steun uit te spreken. Athenaeum Boekhandel, uitgeverij Koppernik en de deelnemende auteurs betreuren het uitstellen van de prijsuitreiking en sluiten zich graag aan bij de het herhaalde uitganspunt van PEN Nederland dat literatuur geen grenzen kent en ondanks politieke of internationale beroering voor iedereen toegankelijk moet blijven. In de verklaring benadrukt PEN ook het principe ‘van een onbelemmerde gedachtewisseling binnen elk volk en tussen alle volken’.

In Antwerpen wordt op 2 december een vergelijkbare voorleesmarathon georganiseerd, door PEN Vlaanderen en boekhandel De Groene Waterman.

Over Adania Shibli
Adania Shibli werd in 1974 in Palestina geboren, is gepromoveerd aan de University of East London en heeft drie romans in het Arabisch gepubliceerd. Ze woont en werkt in Berlijn en Jeruzalem. Een klein detail werd in 2021 genomineerd voor de International Booker Prize. In februari 2023 verscheen de Nederlandse vertaling door Djûke Poppinga bij Uitgeverij Koppernik.

Over Een klein detail
In de zomer van 1949, een jaar na de oorlog die onder de Palestijnen bekendstaat als De Catastrofe en die door de Israëliërs als de Onafhankelijkheidsoorlog wordt gevierd, moorden Israëlische soldaten een kampement van bedoeïenen in de Negev-woestijn uit. De enige overlevende, een jonge Palestijnse vrouw, nemen ze mee naar hun kamp, waar ze haar verkrachten, vermoorden en begraven in het zand. Jaren later, bijna in het heden, onderzoekt een jonge vrouw in Ramallah de verkrachting en moord. Een obsessieve zoektocht volgt tot ook voor haar de grenzen van het bevattingsvermogen zijn bereikt. In Een klein detail schuift Adania Shibli op meesterlijke wijze de twee indringende verhaallijnen over elkaar om een heden op te roepen dat wreed en onontkoombaar door het verleden wordt achtervolgd.

 

Enkele foto’s van het evenement, waar onder andere Julien Ignacio, Christine Otten, Jan Donkers, Fréderike Geerdink, Gustaaf Peek, Anja Meulenbelt, Babs Gons, Rashid Novaire, Emy Koopman, Frida Boeke, Anneke Brassinga, Jeroen Thijssen, Thomas Heerma van Voss en Djûke Poppinga hebben voorgedragen.