Vierde blogger in Bangladesh vermoord

Niloy-Neel

Blogger Niloy Chakrabarti, alias Niloy Neel

Niloy Neel, een kritische blogger in Bangladesh, is vermoord. Hij werd op 7 augustus om het leven gebracht in zijn eigen huis in Dhaka, door vijf mannen met machetes. Neel is de vierde blogger met kritiek op de islam die dit jaar is gedood. In mei dit jaar werd blogger Ananta Bijoy vermoord, in maart Washiqur Raman, en in februari Avijit Roy. De bloggers keerden zich tegen het fundamentalisme in het overwegend islamitische land.

In Bangladesh groeit de tegenstelling tussen seculiere bloggers, die scheiding tussen kerk en staat bepleiten, en conservatieve islamitische groeperingen, die pleiten voor strengere wetten tegen godslastering. Chakrabarti’s naam stond net als de andere vermoorde bloggers op een dodenlijst met 83 namen van schrijvers en bloggers.

Niloy Neel (echte naam Niloy Chakrabarti) was een seculiere blogger die schreef tegen extremisme, voor vrouwenrechten en rechten van minderheden. Hij wordt als een van de oprichters van de Science and Rationalist Council in Bangladesh genoemd. Chakrabarti werkte daarnaast voor een NGO in noord-west Bangladesh.

De moord op Niloy Neel benadrukt op gruwelijke wijze dat er beschermingsmechanismen nodig zijn voor schrijvers in Bangladesh, waar dit soort geweld een patroon aan het worden is. PEN International roept de regering van Bangladesh op om ervoor te zorgen dat de daders worden berecht en beschermende maatregelen te nemen voor de nog levende bedreigde bloggers en schrijvers.