Verslag World Reading Utrecht

Tijdens de boekenweek las dichter Alexis de Roode een gedicht voor van Nobelprijswinnaar Liu Xiabo tijdens een van de World Readings. Amnesty directeur Eduard Nazarski doet verslag.

Xiaobo lezing Utrecht from Amnesty International Nederland on Vimeo.

Vanaf mijn zesde ben ik verslaafd aan lezen. Als kind en als tiener las ik alles wat ik te pakken kon krijgen. Later werd ik kieskeuriger, en probeerde ik meer te selecteren. En nu nog steeds vind ik het heerlijk helemaal op te gaan in een boek. Daarbij is het voor mij al jaren vanzelfsprekend dat ik een overvloedige keuze heb, en dat ik kan lezen wat ik wil.

Dat is in veel landen helaas heel anders. En daarom zijn de World Readings zo’n goed initiatief. In voorbije jaren werd daarbij aandacht besteed onder andere aan Anne Politkovskaja. Afgelopen zondag werd in Utrecht zo’n World Reading gehouden. Dit jaar werd dat in meer dan 70 steden wereldwijd gedaan. ‘Onderwerp’ was de Chinese schrijver Liu Xiaobo, in 2010 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij is -na een proces van 2 uur- veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.

Lees de rest van het verslag op de site van Amnesty.

Het gedicht van Liu Xiabo is hier te lezen.