Verslag Free Press Live

‘You killed the messenger. But you won’t kill the message.’

Op 2 november jl. werd in het Vredespaleis te Den Haag het jaarlijkse Free Press Live gehouden. Sytske Sötemann, bestuurslid van PEN Nederland, bezocht het evenement en deelt enkele indrukken.

Paul, de jongste zoon van de verleden jaar vermoorde Maltese journalist Daphne Curuana Galizia, was op 2 november aanwezig tijdens FREE PRESS LIVE 2018 in het Vredespaleis te Den Haag.

Daar staat hij dan, de jongste zoon, die nauwelijks een jaar geleden zijn moeder verloor toen zij door een autobom om het leven werd gebracht. Want zoveel is zeker, de onderzoeksjournalist Daphne Curuana Galizia werd in koelen bloede vermoord, omdat zij de corruptie in de Maltese regering en de kringen daaromheen op het spoor was. Ze schreef erover in haar goed gelezen blogs en kwam met voor de autoriteiten zeer belastende onthullingen. Hoewel de moord nog niet bewezen is – vooral doordat, ondanks Europese en internationale druk, een grondig en onafhankelijk onderzoek nog altijd wordt getorpedeerd – heeft het er alle schijn van dat de opdrachtgevers te vinden zijn in de hoogste regeringskringen en bij de CEO’s van banken en bedrijven op Malta (en mogelijk elders). Een land dat lid is van de Europese Unie.

Daar staat hij dan, de jongste van de drie zonen die zich sinds de moord op hun moeder een duidelijk doel hebben gesteld: de onderste steen moet boven komen, de moordenaars en hun opdrachtgevers moeten voor het gerecht gedaagd en mogen hun straf niet ontlopen. Hun inspanningen reiken echter verder, want, zo zei Paul, sinds die dag verleden jaar zijn er nog eens honderd journalisten vermoord. Nationaal valt dit probleem niet langer op te lossen, daarom zou er in Europees verband een ‘Council of Peace’ moeten worden opgericht dat moorden op journalisten onderzoekt. Dit in navolging van de UNESCO, de organisatie die, sinds de Verenigde Naties in 2013 de International Day to End Impunity for Crimes against Journalists instelde, dit werk op wereldschaal verricht.

You killed the messenger. But you won’t kill the message. Onder dit krachtige motto zetten de zonen het werk van hun moeder voort. Samen met vijfenveertig journalisten uit vijftien landen creëerden zij het Daphne Project onder de hoede van Forbidden Stories.

Leestip: In Trouw stond een interview met Paul, de zoon van Daphne Curuana Galizia. Dat kunt u terugzoeken in de krant of hier raadplegen via Blendle.