Verklaring PEN over afgelaste prijsuitreiking Adania Shibli

PEN Nederland vindt het, evenals PEN International, teleurstellend dat de uitreiking op 20 oktober van de prestigieuze LiBeraturpreis, jaarlijks op de Frankfurter Buchmesse toegekend aan een vrouwelijke auteur uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of de Arabische wereld, aan de Palestijnse schrijver Adania Shibli is afgelast. Dit naar aanleiding van de brute en gewelddadige terreurdaden van de Palestijnse Hamas in Israël vorige week zaterdag, aldus een verklaring van Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse, en tevens betrokken bij de LiBeraturpreis.

‘Shibli geeft een gevoelige en ongezouten blik op de mensen aan beide kanten die geweld plegen en eraan blootgesteld worden’, aldus het juryrapport. ‘Ze gebruikt geen beschuldigende toon, ze stelt de gruwelijkheden niet aan de kaak.’ Toch is beslist om de prijsuitreiking op de Frankfurter Buchmesse af te zeggen en alle geplande events met de auteur op de beurs te annuleren. Het is wel de bedoeling de prijs op een later moment te overhandigen, als de gemoederen bedaard zijn.

Pen Nederland meent, op basis van haar handvest, dat ‘[ ] literatuur geen grenzen kent en ondanks politieke of internationale beroering voor iedereen toegankelijk moet blijven’. Evenals huldigt PEN het beginstel ‘van een onbelemmerde gedachtewisseling binnen elk volk en tussen alle volken [ ].’ De Palestijnse auteur Adania Shibli woont afwisselend in Berlijn en Jeruzalem. Ze schrijft romans en essays. Shibli’s prijswinnende boek is in het Nederlands uitgebracht door uitgeverij Koppernik onder de titel ‘Een klein detail’ en uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga.