Twee Engelse en Turkse journalist opgepakt in Turkije

UPDATE dd 3 september: Jake Hanrahan en Philip Pendlebury zijn donderdag vrijgelaten. Hun Turkse collega Mohammed Ismael Rasool zit nog steeds gevangen.

Twee Engelse journalisten zijn op 27 augustus zonder officiële aanklacht door de Turkse overheid gevangen genomen. Het gaat om Jake Hanrahan en cameraman Philip Pendlebury. Ze waren in Diyarbakir, een stad in Zuid-Oost Turkije met overwegend Koerdische bevolking, bezig met het maken van een reportage over de botsingen tussen veiligheidstroepen en militanten. Ze werkten samen met een journalist uit de regio, Mohammed Ismael Rasool, en een chauffeur. Deze werden ook gevangen gezet. De chauffeur is inmiddels vrijgelaten maar de drie journalisten zitten nog steeds gevangen.

Het team had in januari 2015 in dezelfde regio voor VICE News (een mondiaal nieuwskanaal over actuele onderwerpen) een programma gemaakt over de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) en het Turkse leger. De journalisten zouden eerst zijn opgepakt omdat de overheid ze geen toestemming had gegeven om te filmen, maar nu worden ze beschuldigd van het steunen van de Islamitische Staat.

Turkije is als lid van de Raad van Europa verplicht om het Europees Verdrag over Mensenrechten en het International Convenant on Civil and Political Rights te respecteren en daarmee ook het recht van de vrijheid van meningsuiting en expressie. Het land heeft de plicht ervoor te zorgen dat journalisten ongehinderd, zonder bedreiging of andere vorm van intimidatie, hun beroep kunnen uitoefenen.

In Turkije, waar al decennia lang kritische journalisten en schrijvers op allerlei manieren worden tegengewerkt, wordt het in toenemende mate moeilijker om als journalist je werk te doen. PEN Nederland veroordeelt scherp deze voortdurende censuur en dringt er bij de Turkse regering op aan de journalisten direct en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Wie een protest wil laten horen over de gevangenschap van Mohammed Ismael Rasool, kan een e-mail sturen naar:
President Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı Sarayı
06560, Beştepe
Ankara, Turkey

Fax: +90 312 525 58 31

Email: cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr

Twitter: @RT_Erdogan