Turkse uitgever Zarakolu in gevangenis
Ragip Zarakolou (1948) is op 28 oktober in Istanbul gevangen genomen door de Turkse autoriteiten, samen met hoogleraar en schrijfster Busra Ersanli en ruim veertig anderen. Zarakolu kreeg in 2003 de PEN Novib Award in Den Haag voor zijn uitgeverij Belge, waarmee hij boeken van en over minderheden als Armeniers en Koerden publiceert. Hij is Honorary Member van PEN Nederland.
De aanklacht tegen Zarakolu is ‘lidmaatschap van een illegale organisatie’. Op 4 november is hij overgebracht naar een gevangenis in Kandiri, zo’n 150 kilometer ten oosten van Istanbul. Het is een gevangenis met een zogenaamd F-profiel voor leden van gewapende organisaties. Tegenwoordig worden ze ook gebruikt voor veroordeelden van drugsdelicten of georganiseerde misdaad.
Zijn zoon Deniz, student en vertaler, was drie weken eerder al opgepakt. Hij zit in de gevangenis in Edirne, ruim 200 kilometer ten westen van Istanbul, ook een gevangenis met een F-profiel. De aanklacht tegen hem is onbekend.
De beschuldiging tegen Zarakolu valt onder de wetgeving tegen terrorisme. Volgens deze wetgeving is het onder meer strafbaar om dezelfde ideeën uit te dragen als een radicale groepering.
Zarakolu heeft in een brief onmiddellijk na zijn arrestatie uit de gevangenis geschreven dat er bij hem boeken in beslag zijn genomen die in Turkije worden gepubliceerd en vrij te koop zijn. Ook hebben ze aantekeningen voor een publicatie over de Armeense genocide meegenomen. Hij schrijft dat zijn arrestatie en de beschuldigingen ‘deel uitmaken van een intimidatie-campagne tegen intellectuelen en democraten in Turkije, en in het bijzonder tegen Koerden.’
Zie ook: internationalpen.org