Strenge censuur Chinese internetgebruikers

De Communistische Partij in China zou graag zicht houden op alle ‘aanstootgevende’ en ‘politiek onaanvaardbare’ uitingen op internet. Op ‘verspreiden van geruchten’ cialis 20mg staat celstraf, tot drie jaar. Alle uitingen screenen lukt niet – bloggers zijn vindingrijk – maar de berichten op Sina Weibo, de Chinese versie van Twitter, in de gaten houden, dat lukt enigszins, al zijn er 500 miljoen geregistreerde gebruikers.

Twee journalisten van het persbureau Reuters, Li Hui en Megha Rajagopalan schreven een onthullende reportage over de internetcensors in China. Een vertaling verscheen in Het Parool.

Op een kantoor in Tianjin, een half uur van Bejing, zitten zo’n 150 jonge mannen te werken, in continudiensten. Ze screenen de berichten op Sina Weibo. Het zijn geen grijze, oude partijleden, schrijven de verslaggeefsters verbaasd, maar jonge twintigers: studenten en schoolverlaters, die handig zijn met nieuwe media. Bij sommigen knaagt het geweten, maar ze zoeken nu eenmaal een baantje. Ze verdienen 363 euro in de maand met dit afstompende werk.

Het computersysteem speurt naar ‘verboden’ woorden en namen, nog voor de tweets worden gepubliceerd. ‘Gevoelige’ berichten worden gelezen door de censors persoonlijk. Als een bericht wordt verwijderd, ziet de auteur dat zelf niet; het wordt alleen geblokkeerd voor anderen. Zo kan het even duren voordat iemand door heeft dat zijn berichten zijn verwijderd.
De gewraakte posts gaan meestal over politiek; de regiering mag niet worden bekritiseerd. Toen het gerucht ging dat oud-president Jiang Zemin was overleden, werd gezocht naar onschuldige woorden als ‘kikker’ en ‘pad’ – die konden verwijzen naar de grote bril van Jiang. Sinds president Xi Jinping aan de macht is, merken de jonge censors geen enkele verandering.

(Het Parool 27-9-2013)