Proces tegen Cumhuriyet hervat

Vandaag is het proces in Turkije tegen 17 journalisten en medewerkers van de krant Cumhuriyet hervat. Can Dündar, die als banneling in Duitsland verblijft, is een van de beschuldigden. Vertegenwoordigers van PEN International en talloze journalisten en observatoren wonen het proces bij. PEN International spreekt van een “farce in de rechtszaal”. Op de website van PEN International heeft Jørgen Lorentzen een verslag van het eerste deel van het proces in juli gepubliceerd. Voor onderstaande is geput uit het artikel van Lorentzen, dat hier kan worden nagelezen.

Sinds de couppoging in Turkije op 15 juli 2016 zijn 40.000 mensen gearresteerd. Turkije stond al lang laag in de World Press Freedom Index (100e plaats in 2002) en bleef zakken, naar een 155 plaats in 2017, in een lijst van 182 landen. De laatste restjes persvrijheid lijken nu te worden afgebroken.

De aanklacht tegen Cumhuriyet is opmerkelijk. De krant is een van de oudste onafhankelijke kranten in het land; sinds 1923 heeft de krant staatsgrepen, rechtszaken en arrestaties overleefd. Onder de beschuldigden zijn enkele van de meest prominente journalisten van Turkije, zoals Ahmet Şık en Can Dündar. In de aanklacht van 368 pagina’s tegen Cumhuriyet  staat niets anders dan verwijzingen naar gepubliceerde artikelen in de krant.

De beschuldiging luidt “het ondersteunen van terroristische organisaties zonder lid te zijn”. Onder deze terroristische organisaties worden de PKK en de Gülen beweging verstaan. Volgens Jørgen Lorentzen is de aanklacht absurd: zo staat Ahmet Şık bekend als een van de scherpste critici van de Gülen beweging. Kadri Gürsel, een andere journalist van de krant, is in de jaren ’90 gevangene van de PKK geweest. Nu worden beiden ervan beschuldigd de organisaties te steunen.

Tijdens het eerste deel van het proces kwamen talloze slordigheden en zinloze beschuldigingen naar boven. Zo moest een van de beschuldigden uitleg geven over een “verdacht” telefoontje naar een pizzazaak om de hoek – waar eten was besteld voor een avondlijke redactievergadering. De zaak is nu hervat.

De rechtszaak wordt gezien als een van belangrijkste processen sinds de couppoging en zal volgens Lorentzen bepalend zijn voor hoe Europa in de toekomst naar Turkije kijkt.

Bronnen: “Farce In the Courthouse; Observations from trial of Cumhuriyet Daily“, Jørgen Lorentzen, World Press Freedom Index. Bewerking/samenvatting door Alexis de Roode.