PEN publiceert Refugee Statement

PEN International heeft een verklaring uitgebracht over de Europese vluchtelingensituatie. “De grootste massaverplaatsing van mensen sinds 1945 is een test voor onze Europese en democratische waarden” stelt John Ralston Saul, voorzitter van PEN International.

“Er zijn momenten geweest waarop beschavingen de ethische waarde van dat woord, beschaving, overboord hebben gezet. Het is al eens in Europa gebeurd, met rampzalige gevolgen voor de mensheid. De Europese lidstaten moeten ervoor zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.”

PEN International verwelkomt het leiderschap van Duitsland en Oostenrijk in hun bereidheid om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Op 7 september jl hebben Duitsland en Frankrijk een bilateraal voorstel ingediend waarmee de EU lidstaten kan dwingen om een verplicht aantal vluchtelingen op te nemen. Dit voorstel zal door de Europese Raad worden behandeld op 14 september.

De enige manier om dit probleem op te lossen is door met alle lidstaten van de EU een gemeenschappelijke strategie aan te nemen, gebaseerd op wettelijke verantwoordelijkheid, solidariteit en vertrouwen, stelt PEN International.

Zie de bijgevoegde PDF voor de complete Engelse tekst.