PEN Nederland staat achter prijs voor Charlie Hebdo

charbonnierPEN Nederland steunt het besluit van PEN American Center om op 5 mei in Manhattan een belangrijke prijs voor de vrijheid van expressie aan Charlie Hebdo te overhandigen.

Eerder dit jaar vond op 15 januari, in het ‘Theater aan het Spui’ te Den Haag, de openingsavond Free the Word! plaats van het festival Winternachten. Hier werden ook de ‘Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression’ uitgereikt. Vanwege het feit dat de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs nog geen week geleden was, kreeg het evenement extra belang.

De voorzitter van PEN International, John Ralston Saul, was een van de sprekers. In een hartstochtelijk betoog over de gebeurtenissen in Parijs wees hij erop dat onze eigen regeringen meer beperkingen opleggen aan een daadwerkelijke vrijheid van meningsuiting dan dat wordt gedaan door aan ons vijandig gezinde machten.

Ook Manon Uphoff sprak namens PEN Nederland over de gebeurtenissen in Parijs. De persoonlijke inhoud van haar betoog maakte indruk op de volle zaal. Ze zei onder meer: ”Elke schrijver die monddood wordt gemaakt, vraagt ons voor hem te spreken.”

In januari 2015 heeft PEN Nederland haar leden opgeroepen mee te lopen in een demonstratie waarin afschuw kon worden geuit over de aanslagen op Charlie Hebdo.