Oxfam Novib/PEN-Award 2013

Syrische journaliste ontvangt Oxfam Novib/PEN-Award

Den Haag, 8 januari 2013. De Syrische schrijfster en journaliste Samar Yazbek zal op donderdag 17 januari de Oxfam Novib/PEN-Award in ontvangst nemen. Samar Yazbek was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop samen met haar dochter het land ontvluchten.

De Oxfam Novib/PEN Award wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die vervolgd worden of gevlucht zijn vanwege hun werk. Naast Samar Yazbek, die als enige bij de prijsuitreiking aanwezig zal zijn, is de Award dit jaar aan nog vier andere schrijvers toegekend.
Samar Yazbek (Syrië, 1970) is schrijfster van succesvolle en internationaal vertaalde romans. Daarnaast werkte ze als journaliste en als scriptschrijver voor de Syrische televisie. Yazbek nam vanaf het begin deel aan de opstand in Syrië om een einde te maken aan de veertigjarige dictatuur. Ze ontmoet gevangenen, tekent hun verhalen op en geeft de revolutie hiermee een gezicht. Totdat ze, niet langer bestand tegen de druk, het land moet verlaten. In haar boek ‘Onder Vuur. Ooggetuige van de opstand in Syrie.’ doet ze verslag van de eerste vijf maanden van de revolutie in Syrië. In april wordt dit boek door Nijgh & Van Ditmar en Oxfam Novib in Nederland uitgegeven.
De Kameroense schrijver en medeoprichter van de Kameroense Schrijversvereniging Enoh Meyomesse zit sinds november 2011 gevangen op basis van verzonnen aanklachten. Hem wordt fatsoenlijke juridische bijstand onthouden en hij wordt slecht behandeld.
Ook de Iraanse activiste, journaliste en adjunct directeur van het Defenders of Human Rights Centre (DHRC) Nargess Mohammadi zit in de gevangenis. Zij publiceerde rapporten over mensenrechtenschendingen, bezocht politieke gevangenen en werd veroordeeld voor onder andere ‘propaganda tegen het regime’.
De Congolese journalist Déo Namujimbo moest de Democratische Republiek Congo ontvluchten vanwege zijn werk voor Journalisten in Gevaar en Verslaggevers Zonder Grenzen. Zijn broer Didace, eveneens journalist, werd in 2008 vermoord. Déo woont nu in ballingschap in Frankrijk.
In Turkije werd de academicus en schrijfster Büşra Ersanlı beschuldigd van het ‘leiden van een illegale organisatie’. De staat brengt haar werk in verband met de – illegale – PKK, wat gezien haar inspanningen voor een vreedzame en democratische oplossing van Turkijes problemen met minderheden, een absurde beschuldiging is.
De uitreiking van de Oxfam Novib/PEN-Award maakt deel uit van het Writers Unlimited Winternachten Festival dat van donderdag 17 t/m zondag 20 januari plaatsvindt in Den Haag.

Na de uitreiking volgt in samenwerking met PEN Nederland een debat over censuur versus zelfcensuur onder leiding van Volkskrant journaliste en columniste Sheila Sitalsing. In het panel zitten Arabist Petra Stienen, Zuidoost Azië correspondent Michel Maas, schrijver Joris van Casteren en hoogleraar Remco Breuker.

Locatie: Theater aan het Spui, Den Haag, Spui 187, 2511 BN Den Haag,
Aanvang: 15.30 uur- 17.00 uur

Over de Oxfam Novib / PEN Award: De internationale schrijversvereniging PEN (Poets, editors, essayists, novelists) is een partnerorganisatie van Oxfam Novib en zet zich in voor vervolgde schrijvers. Het PEN Emergency Fund helpt vervolgde en gevluchte schrijvers, met een eenmalig bedrag van 2500 euro, het hoofd boven het water te houden. Er worden jaarlijks vijf awards toegekend. Éen van de laureaten komt naar Nederland. De Oxfam Novib/ PEN-Award ging eerder naar Hrant Dink (Turkije), Duong Thu Huong (Vietnam) en Anna Politkovskaya (Rusland). Vorig jaar nam de Iraanse journaliste, blogger en activiste Asieh Amini de award in ontvangst. Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de award.

Over Oxfam Novib: Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven. overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere ‘ambassadeurs van het zelfdoen’.