Oxfam-Novib PEN Awards 2010
Theater aan het Spui do 20 jan 2011 16.30 uur
Ieder jaar reiken Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund de Oxfam Novib/PEN Awards uit. Ze kennen deze prijzen toe aan schrijvers en kunstenaars die niet willen zwijgen maar hun mening kenbaar durven maken en naar aanleiding hiervan in moeilijkheden zijn geraakt. In 2011 vond, na eerdere samenwerking met het festival Crossing Border, de uitreiking plaats in samenwerking met het internationale literatuurfestival Writers Unlimited (voorheen Winternachten)
Lionel Veer, de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, overhandigde de genodigde laureaat Andrei Nekrasov de prijs. De Oxfam Novib/PEN Awards, de prijzen voor persoonlijke moed, zijn dit jaar voor de tiende maal uitgereikt. De awards gingen dit jaar ook naar drie andere journalisten: Sakit Zahidov uit Azerbeidzjan, Nedim Sener uit Turkije en J.S. Tissainayagam uit Sri Lanka.
Direct daarna startte het PEN-Dispuut, georganiseerd door
Writers Unlimited in nauwe samenwerking met PEN Nederland.
In tijden van oorlog, onder dictatoriale regimes en onder andere extreme omstandigheden proberen de betrokken regeringen de verslaggeving te controleren en manipuleren. Propaganda en censuur zijn van oudsher bekende methoden om de openbare mening te beïnvloeden, maar tegenwoordig hoort ook technische manipulatie van nieuws tot de mogelijkheden. Hoe worden deze nieuwe manipulatiemethoden ingezet en hoe en waarom dienen ze ontmaskerd te worden? En hoe werkt de manipulatie van de media hier in het westen? Gespreksleider Joris Luyendijk besprak deze problematiek met schrijvers/journalisten Arnold Karskens, Xandra Schutte en David van Reybrouck. Laureaat Andrei Nekrasov volgde het dispuut met de hulp van een tolk/vertaler.
De Russische filmmaker en journalist Andrei Nekrasov kreeg de Oxfam Novib/PEN Award (die jaarlijks wordt uitgereikt aan schrijvers en journalisten die vervolgd worden of moeten vluchten) vanwege zijn kritische geluid over de Russische politiek en de mensenrechten. Voor zijn documentaire ‘Disbelief’ uit 2004, over de terroristische aanslag in Moskou won hij de prijs voor de beste documenaire tijdens het Internationale Film Festival in Amsterdam. De documentaire is in Rusland verboden. Tijdens het festival stond vooral zijn al even kritische film Russian Lessons centraal. Als gevolg van zijn werk is Nekrasov veelvuldig bedreigd en onder druk gezet. ICORN is er trots op te kunnen meedelen dat de filmmaker inmiddels uitgenodigd naar een van de vluchtsteden.
Een videoregistratie van het dispuut en de Award-uitreiking is te vinden op de site van Writers Unlimited.