Nobelprijswinnaar Pamuk: “Turkije glijdt af naar een regime van terreur”

De Turkse schrijver Orhan Pamuk, die in 2006 de Nobelprijs voor Literatuur won, heeft zich zondag 12 september uitgesproken over de arrestatie van Ahmet Altan, een vooraanstaande journalist, en gewaarschuwd dat Turkije afglijdt naar “een regime van terreur.”

“In Turkije worden in toenemende mate iedereen achter tralies gezet die ook maar de geringste kritiek op de regering uit” zei Pamuk. De repressie wordt gedreven door “intense haat”, voegde Pamuk toe. “Vrijheid van gedachte bestaat niet meer. We bewegen in snel tempo weg van de rechtsstaat en glijden af richting een regime van terreur”.

Het opiniestuk werd gepubliceerd door de Italiaanse krant La Repubblica, nadat zaterdag de prominente journalist Ahmet Altan en zijn broer Mehmet Altan, een vooraanstaande academicus en econoom, werden gearresteerd. Beide broers schreven verschillende boeken.

De krant Hurriyet meldde dat de broers Altan zijn gearresteerd vanwege uitlatingen in een talkshow op het kanaal Can Erzincan op 14 juli, een dag voor de coup. Het gewraakte programma staat op You Tube, overigens alleen in het Turks. Het tv-kanaal is sindsdien uit de lucht gehaald. Ook andere aanwezige journalisten zijn gearresteerd, waaronder journalist en schrijver Nazli Ilicak.