Liu Xiaobo overleden

Schrijver en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo is overleden aan verwaarloosde, terminale leverkanker. Ook na aandringen van een reeks Westerse landen en schrijvers uit de hele wereld mocht hij van de Chinese autoriteiten niet medisch worden behandeld in het buitenland. Zijn vrouw Liu Xia mocht niet over zijn ziekte en gebrek aan medische zorg spreken en stond onder huisarrest.

Het is ook na Liu’s dood noodzakelijk te blijven herhalen wat de laatste weken al vaak is gezegd: Liu Xiaobo was een mensenrechtenactivist zonder vrees, een schrijver die onder de moeilijkste omstandigheden geweldloos bleef strijden voor democratie in China. Hij liet in 1989 een baan als gastdocent aan Columbia University in de steek om de protesterende studenten op het Tiananmenplein te kunnen steunen. Hij heeft daar levens gered toen daar honderden studenten werden doodgeschoten, door voor de laatst overgeblevenen een veilige doorgang te bepleiten bij het leger. Hij was initiatiefnemer van de petitie Charter 08 tegen censuur en voor democratie in China. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede 2010 voor zijn inspanningen maar mocht die niet in ontvangst nemen, want hij zat in de gevangenis, tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn activisme.

 Aan zijn vrouw Liu Xia schreef hij: ‘Ik zit mijn veroordeling uit in een tastbare gevangenis, terwijl jij in de ontastbare gevangenis van het hart op mij wacht. Jouw liefde is het zonlicht dat over de hoge muren springt en de ijzeren tralies van mijn gevangenisraam doordringt, iedere millimeter van mijn huid streelt, iedere cel van mijn lichaam verwarmt en maakt dat ik altijd vrede, openheid en helderheid in mijn hart bewaar en iedere minuut in de gevangenis betekenis krijgt.’

Liu Xia zei: ‘Als iemand in de gevangenis belandt komt er ook een eind aan het familieleven.’

Ook haar gezondheid is zwak. Alle PEN-centra zullen haar blijven steunen, en zich ervoor inzetten dat haar huisarrest wordt opgeheven.

Bestuur Pen Nederland