Iraanse journaliste ontvangt Oxfam Novib / PEN-Award

Den Haag, 13 januari. De Iraanse journaliste, blogger en activiste Asieh Amini ontvangt op donderdag 19 januari uit handen van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer de Oxfam Novib / PEN-Award. De uitreiking vindt plaats in het Theater aan het Spui in Den Haag, tijdens het Writers Unlimited Winternachten Festival. Jaarlijks wordt deze award uitgereikt aan schrijvers en journalisten die vervolgd worden of gevlucht zijn vanwege hun kritisch schrijven.

Asieh Amini verliet Iran in 2007 na vijf dagen opsluiting in Irans beruchte Evin-gevangenis vanwege haar protest tegen de opsluiting van collega-activisten. Momenteel woont zij in ballingschap in Noorwegen. Daar blijft zij spreken tegen sociaal onrecht, en schrijft ze poëzie en non-fictie. Bovendien is zij actief in de ‘Stop Stenigen Voor Altijd Campagne’, die voorvallen van steniging in Iran volgt, ervan verslag doet en bewijs verzamelt.
De volgende schrijvers ontvangen ook de Oxfam Novib / PEN-Award, maar zijn niet aanwezig op de uitreiking:
– Mikhail Beketov, de Russische journalist en voormalig redacteur van de onafhankelijke krant ‘Khimkinskaya Pravda
– Rachid Nino, de Marokkaanse redacteur van het dagblad ‘Almasae’ en eigenaar van de ‘Massae Media Group’,
– Jesus Lemus Barajas, de Mexicaanse journalist en schrijver, voormalig redacteur van het dagblad ‘El Tiempo
– Alhaj Warrag en Abdul-Moneim Suleiman, respectievelijk Soedanese oprichter en hoofdredacteur van de Arabische krant ’Ajras el Hurriya’.
Na de uitreiking volgt het PEN dispuut: Naema Tahir gaat in gesprek met Asieh Amini en de schrijfsters Leila Chudori (Indonesië) en Bejan Matur (Turkije) over vrouwenrechten en seksualiteit. Kader Abdolah spreekt het slotwoord.
De uitreiking van de Oxfam Novib/ PEN-Award maakt deel uit van ‘Writers Unlimited Winternachten festival’ dat van donderdag 19 t/m zondag 22 januari plaatsvindt in Den Haag.