Persbericht: PEN vraagt aandacht voor gevangen en monddood gemaakte Turkse schrijvers en journalisten

15 november, Amsterdam – Internationale Dag van de gevangen schrijver – In Turkije zitten honderden schrijvers en journalisten achter de tralies op beschuldiging van ‘staatsgevaarlijke activiteiten’. Het zijn schrijvers die zich openlijk afkeerden van het regime van president Erdoğan. Zij werden gearresteerd na de mislukte coup op 15 juli, en hun aantal groeit helaas met de dag. Velen van hen hangt levenslang boven het hoofd, anderen krijgen ten minste enkele jaren gevangenisstraf opgelegd.

asli-erdogan

Asli Erdoğan

Schrijversorganisatie PEN International vraagt op 15 november, de Dag van de gevangen schrijver, aandacht voor deze schrijvers en journalisten en voor de brute schending van het recht op vrije meningsuiting in Turkije.

Eén van de mensen die is gearresteerd, op 17 augustus 2016, is Asli Erdoğan (geen familie van de president), een bekende Turkse auteur en mensenrechtenactivist. Ze was columnist en lid van de hoofdredactie van de pro- Koerdische krant Özgür Gündem, die niet meer mocht verschijnen na de coup. Asli Erdoğan zou lid zijn van een ‘terroristische organisatie’.

Erdoğan zit nog steeds in voorarrest en weet nog niet wanneer zij berecht zal worden. Haar gezondheid gaat sterk achteruit; zij lijdt aan astma en diabetes en krijgt niet de juiste behandeling.
Het bestuur van PEN Nederland vraagt aandacht voor haar lot en voor dat van de andere gevangen Turkse schrijvers; het zal er bij de regering en de Tweede Kamer op aandringen om actie te ondernemen.

Zie voor meer informatie ook :
http://www.pennederland.nl/de-dag-van-de-gevangen-schrijver-15-november-2016