Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat


Op 26 januari verschijnt Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Het is voor het eerst dat het werk van Liu Xiaobo is vertaald in het Nederlands. Vanwege deze bijzondere première en het feit dat hij op dit moment nog steeds in gevangenschap verkeert, organiseert uitgeverij De Geus in samenwerking met Amnesty International een bijeenkomst rond zijn werk.

Graag nodigt uitgeverij De Geus u uit op vrijdag 3 februari in het Humanity House te Den Haag. René Appel, voorzitter van PEN Nederland, zal als presentator en moderator optreden. Onder de sprekers zijn Tienchi Liao (directeur van het Independent Chinese PEN Centre), Ma Jian (schrijver) en Yang Lian (dichter). Liu Xiaobo voert al jaren een niet-aflatende strijd voor de mensenrechten in China. In 2010 won hij daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede, maar omdat hij wegens zijn activiteiten opgesloten zat heeft hij deze prijs nooit kunnen ontvangen. Sinds zijn gevangenisstraf voert Amnesty campagne voor zijn vrijlating.
Liu Xiaobo werd onder meer opgesloten vanwege zijn betrokkenheid bij het manifest Charta 08 en door diverse essays die van zijn hand verschenen. Deze essays en Charta 08 zijn met overige stukken van zijn hand gebundeld in het boek Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat. De teksten staan symbool voor Xiaobo’s enorme inzet.