Honorary Member Makhmudov komt niet vrij

PEN Nederland is ernstig geschokt door het nieuws dat de bekende 72-jarige Oesbeekse schrijver Mamadali Makhmudov, Honorary Member van onze vereniging, niet zal worden vrijgelaten uit zijn gevangenis na voltooiing van zijn 14-jarige straf, die onder zeer onmenselijke omstandigheden plaatsvond.

Op 5 maart kreeg hij te horen dat een nieuwe zaak tegen hem wordt voorbereid i.v.m. het overtreden van gevangenisregels. Makhmudovs zaak was indertijd een van de 50 meest opmerkelijke cases van PEN International.
Hij werd ervan beschuldigd dat hij in 1999 geprobeerd heeft gewelddadig het staatsbestel omver te werpen en verboden openbare en religieuze organisaties op te richten alsmede een criminele bende. Hij werd in voorarrest ernstig gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Makhmudov heeft zelf altijd zijn schuld ontkend.
Zijn familie vreest dat een nieuwe gevangenisperiode zijn broze gezondheid verder zal verzwakken. Het komt in Oesbekistan herhaaldelijk voor dat mensenrechtenactivisten een zogenoemde ill-treatment krijgen.

Voor meer informatie klik hier.