Hellman-Hammet Grant voor Bifeng

 De gevangen Chinese schrijver Li Bifeng heeft op nominatie van de Franse sinologe Marie Holzman en PEN Nederland de Hellman-Hammett Grant gekregen. De prijs is ingesteld door de Amerikaanse toneelschrijfster Lillian Hellman en romanschrijver Dashiell Hammett, die beiden in het verleden vanwege hun mening ernstig in de problemen waren gekomen. De award, 5000 Amerikaanse dollar, is een belangrijke steun voor schrijvers die vervolgd worden om hun werk en die in financiële nood verkeren. Met de prijs wordt mondiaal aandacht voor hun situatie gevraagd. Li Bifeng is een vooraanstaand mensenrechtenactivist, romanschrijver en dichter uit de Chinese provincie Sichuan. Hij wordt sinds september 2011 vastgehouden. Zijn gevangenneming is in strijd met artikel 35 van de Chinese grondwet en het International Covenant on Civil and Political Rights, dat ook door China is ondertekend.
 

image

LiBifeng

Op 19 november 2012 werd Li Bifeng in Beijing tot twaalf jaar celstraf veroordeeld. Hij zou contractfraude hebben gepleegd. Li Bifeng tekende een overeenkomst met een bedrijf om appartementen te verkopen in de provincie Hainan en zou meer dan 300.000 dollar schuldig zijn aan dat bedrijf. Het komt bij Chinese autoriteiten echter vaker voor dat met vaag geformuleerde economische beschuldigingen prominente politieke dissidenten en kunstenaars monddood worden gemaakt, zoals ook het geval was met kunstenaar Ai Weiwei. Het is de derde keer dat Li veroordeeld is. Eerder zat hij een vijfjarige celstraf uit voor zijn deelname aan de pro-democratische demonstraties in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing en een zevenjarige celstraf wegens ‘economische fraude’, omdat hij ontslagen arbeiders en andere kwetsbare groepen had geholpen om voor hun rechten op te komen. Het vonnis dat over Li werd uitgesproken, zorgde internationaal voor grote verontwaardiging. Zijn advocaat is in beroep gegaan, omdat de uitspraak niet op feiten gebaseerd is. Algemeen wordt gedacht dat Li Bifeng wordt gestraft omdat de autoriteiten vermoeden dat hij zijn vriend, de dissident Liao Yiwu, financieel heeft gesteund bij diens vlucht uit China, iets wat Liao echter stellig ontkent.

Li Bifeng is een belangrijke dichter en dissident schrijver uit de provincie Sichuang. Hij richtte in 1986 de Xunmengyuan (Ancol) Poetry Association op om een gelegenheid te scheppen voor discussie en het schrijven van gedichten. In hetzelfde jaar werd de literaire vereniging verboden. Naast zijn journalistieke reportages schreef hij een toneelscript Be afraid, diverse romans, waaronder Love of human and bird, voorts Memories of My First-time Prison, een gevangenisdagboek en veel poëzie. Vanwege de censuur op Bifengs werk kan het in China niet verschijnen.