Hans van de Waarsenburg, oud-voorzitter van PEN Nederland, overleden

Op maandag 15 juni is in Maastricht de dichter en schrijver Hans van de Waarsenburg overleden, oud-voorzitter van PEN Nederland. Hij is 71 jaar geworden. Van de Waarsenburg was al enige tijd ziek.

Hans van de Waarsenburg heeft een groot oeuvre op zijn naam. Hij schreef gedichten en kinderboeken; zijn werk werd in verscheidene talen vertaald. In 1965 debuteerde hij met Gedichten. Voor zijn bundel De Vergrijzing ontving hij in 1973 de Jan Campert Prijs voor poëzie. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, in 2013, verscheen de bundel Naklank, met gedichten die betrekking hebben op zijn geboorteplaats Helmond.

Hans van de Waarsenburg was zeer ondernemend in het literaire leven. Hij maakte radioprogramma’s over literatuur en schreef literaire kritieken. In 1997 werd hij voorzitter van The Maastricht International Poetry Nights, een tweejaarlijkse poëziemanifestatie.

Van 1994 tot en met 1999 was hij voorzitter van PEN Nederland, een taak die hij met bevlogenheid vervulde, nadat hij al enkele decennia actief was geweest voor PEN. Tot aan zijn dood vormde Hans van de Waarsenburg als voorzitter, samen met Rudolf Geel en Jan Honout, het bestuur van het Eva Tas Fonds, dat bijzondere boekuitgaven mogelijk maakt.

Het bestuur van PEN Nederland gedenkt met grote waardering en genegenheid deze collega-schrijver en oud-voorzitter.

hansvandewaarsenburg-gedicht2