Free Press Live 2016: tegen de onderdrukking van journalisten

Op woensdag 2 november vond het evenement Free Press Live 2016 plaats, in De Nieuwe Regentes te Den Haag. De middag, georganiseerd door Free Press Unlimited, stond in het teken van internationale persvrijheid. Het thema van deze editie: de noodzaak van een wereldwijde strijd tegen straffeloze onderdrukking van journalisten.

Nadat het evenement was geopend met korte toespraken van Ruth Kronenburg (Free Press Unlimited), Kees van Baar (ambassadeur mensenrechten, Koninkrijk der Nederlanden) en Rabin Baldewsingh (wethouder namens de PvdA in Den Haag), kreeg het publiek een uitgebreid programma voorgeschoteld met diverse sprekers, gemodereerd door journalist Twan Huys (Nieuwsuur, College Tour).

Free Press Awards
Tussen de programmaonderdelen door werden de Free Press Awards uitgereikt. Klaas van Dijken won de Best Report Award voor zijn reportage uit Darfur in Trouw (11 april 2015). Het juryrapport looft Van Dijken voor zijn moed en doorzettingsvermogen die hij getoond heeft bij deze verslaggeving, en voor de sobere maar onderzoekende toon die zijn verslag kenmerkt.
De andere genomineerden voor de Best Report Award waren Minka Nijhuis, voor haar reportage uit Bagdad (Vrij Nederland, 16 januari 2010), en Lennart Hofman (De Correspondent, juni 2014), voor zijn reportage uit West-Papua.
De Nigeriaanse journalist ‘Fisayo Soyombo won de Newcomer of the Year Award en de Pakistaanse tv-verslaggever Hamid Mir kreeg de prijs voor Most Resilient Journalist overhandigd. Beide winnaars waren aanwezig op het evenement. 

Javier Espinosa
Twan Huys sprak allereerst met Javier Espinosa. Deze Spaanse journalist werd als oorlogsverslaggever in december 2013 door IS ontvoerd; na zes maanden gevangenschap werd hij in maart 2014 weer vrijgelaten. Espinosa sprak met Huys over de moeilijkheden, risico’s en benodigdheden van oorlogsverslaggeving in extreem gevaarlijke gebieden. Hij eindigde het gesprek met een oproep tot meer financiële ruggensteun van de nationale overheden en internationale organisaties voor verslaggeving uit oorlogsgebieden. 

Can Dündar
De Turkse journalist Can Dündar, voormalig hoofdredacteur van de onafhankelijke Turkse krant Cumhuriyet, kon vanwege veiligheidsoverwegingen – Dündar is gevlucht voor het huidige Turkse Erdogan-regime – niet lijfelijk aanwezig zijn om geïnterviewd te worden. In plaats daarvan werd op een groot videoscherm een interview getoond dat journaliste Fidan Ekiz Dündar afnam op een onbekende Duitse vluchtlocatie. Dündar uitte hierin zijn zorgen om de huidige situatie in zijn thuisland, en sprak daarnaast zijn dankbaarheid uit dat een evenement als Free Press Live aandacht aan zijn situatie besteedt.

Slotspeech Leon Willems
Afsluitend sprak Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited, het publiek toe. Hij riep alle aanwezigen tot actie op, om op te staan tegen de straffeloze vervolging van journalisten overal ter wereld. U kunt hier de volledige toespraak van Willems terugvinden.

Verslag door Sam Planting