Fotoverslag PEN Spreekt: De avond van de gevangen schrijver

Aan de vooravond van De dag van de gevangen schrijver (15 november) organiseerde PEN een PEN Spreekt-bijeenkomst, alweer de vijfde, in De Balie in Amsterdam. Een fotoverslag van de avond:

PEN-bestuurslid Haye Koningsveld opent de avond
Maarten Asscher hield een indrukwekkend eerbetoon voor de Russische dichter Natalja Gorbanevskaja (1936-2013).

Exact vijftig jaar geleden, in 1969, werd Natalja Gorbanevskaja door het communistische regime gearresteerd en in een psychiatrische inrichting opgesloten. Gorbanevskaja schreef honderden gedichten die als samizdat uitgave in Rusland en over de hele wereld werden verspreid. In eigen land werd tijdens haar leven negen gedichten gepubliceerd.

Hamide Dogan (vertaalster) leest fragmenten voor uit Ik zal de wereld nooit meer zien van Ahmet Altan.

Om te kunnen begrijpen hoe groot de vreugde is bij het zien van je geliefden, al is het van ver, moet je met een papieren riem om je middel in een politiebus met getraliede ramen zitten.


We hebben lief en raken eraan gewend.

Citaat uit Ik zal de wereld nooit meer zien
De Syrische dichter Faraj Bayrakdar in gesprek met vertaalster Djûke Poppinga.

Faraj Bayrakdar zat in Syrië veertien jaar gevangen. Zijn dochter was drie toen hij de gevangenis in ging, toen hij eruit kwam ging zij naar de universiteit – vertelde de dichter in een interview met vertaalster (Arabisch-Nederlands) Djûke Poppinga. Dat is wat gevangenschap betekent, zei hij. Meer dan opgesloten zijn en gemarteld worden: je kinderen zijn klein als je opgepakt wordt en volwassen wanneer je weer vrij  komt. In de gevangenis lukte het hem gedichten te schrijven, met uien-olie op sigarettenvloeitjes.