Ebru Umar opgepakt in Turkije

Columniste en auteur Ebru Omar is gisteren opgepakt in Kusadasi, Turkije, naar verluid omdat ze in Tweets Erdogan zou hebben beledigd. Ze wordt zondagochtend 24 april voorgeleid aan de rechter. Premier Rutte heeft bericht: “Koenders en BZ zitten er bovenop”. PEN Nederland roept de regering op tot adequate actie met als doel onmiddellijke invrijheidstelling.

UPDATE: in de middag van 25 april is Ebru Omar vrijgelaten. Ze mag Turkije niet verlaten.

In de Volkskrant stond vanmorgen het volgende stuk, hier overgenomen met toestemming:

‘Columniste Ebru Umar zondagochtend voorgeleid in Turkije’

De Nederlandse columniste Ebru Umar, die zaterdagavond in Kusadasi werd gearresteerd omdat ze de Turkse president Erdogan op Twitter zou hebben beledigd, wordt zondagochtend voorgeleid bij de rechtbank.

Dat heeft de columniste van Turkse afkomst aan The Post Online laten weten. De columniste, die schrijft voor de nieuws- en opiniewebsite, zegt dat ze goed wordt behandeld op het politiebureau. ‘Ik zit hier buiten met een kop thee’, liet ze eerder zondagmorgen weten. De voorgeleiding zou al om 10.00 uur zijn. Umar zal naar verluidt worden bijgestaan door een advocaat die is geregeld door de Nederlandse honorair consul in Izmir. Volgens de columniste wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van haar berichten.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het ‘redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden’. Dat zei ze zondagochtend in het programma WNL op Zondag. De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze daar verder aan toe.

Meegenomen

Op zaterdagavond schreef Umar op Twitter: ‘Ok√©. Politie voor de deur timeline. Geen grap.’ Daarna werd ze meegenomen naar het bureau. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte is en dat de medewerkers ‘ermee bezig zijn’. Meer wilde een woordvoerder vooralsnog niet kwijt.

Umar is onder meer columnist voor Metro.Aan die krant vertelde ze zaterdagavond: ‘Ik sta nu achter een gesloten hek bij het politiebureau. Ik moest mee met de politie. In eerste instantie moest ik ook naar het ziekenhuis. Dat moet om te bewijzen dat je niet bent mishandeld. Maar kennelijk is er iets in werking getreden, want ik ben nog niet naar het ziekenhuis geweest. Ik kan op dit moment echt even niet helder nadenken.’

Opheldering

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Han ten Broeke van de VVD heeft eveneens via Twitter vragen gesteld aan de minister. In een bijgesloten document vraagt hij Koenders onder meer naar de aanleiding van de arrestatie: ‘Kunt u de Kamer in het licht van deze zorgelijke ontwikkelingen en de dubieuze staat van dienst van Turkije inzake persvrijheid met spoed, zo spoedig mogelijk laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden of te arresteren en of het optreden van de Turkse autoriteiten verband houdt met de inhoud van haar columns?’

Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro, over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. De columniste schreef onder meer: ‘Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.’

Journalistenvakbond NVJ is ontstemd over de aanhouding van Umar en plaatst ernstige vraagtekens bij de mensenrechtensituatie in het land. ‘Het is helaas niet ongebruikelijk dat er journalisten worden opgepakt’, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning zondagochtend tegenover het ANP.

De NVJ heeft contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer helderheid te krijgen over de zaak.

[Bron: de Volkskrant 23 april 2016]