Censuur in vakantiebestemming Vietnam

Een ontmoeting met blogger Bui Thanh Hieu tijdens het Read My World festival in Amsterdam op 15 cialis september 2013.
(door Ronald Bos)

Journaliste Maartje Duin introduceerde Bui Thanh Hieu. Zij schreef eerder Opgejaagde Bloggers, een reportage in De Volkskrant over haar bezoek aan Vietnam: ‘Als blogger in Vietnam word je al snel vervolgd, zo bang is de staat voor meer openheid. Het weerhoudt moedige Vietnamezen er niet van hun mening te geven. Maartje Duin zocht ze op, en werd net als zij achternagezeten door geheim agenten.’

20131108-145807.jpg
Bui Thanh Hieu, die tijdelijk in Weimar verblijft, las het korte fragment De Magneet voor uit het boek dat hij schrijft over zijn leven als blogger: ‘In Vietnam werd ik dikwijls zomaar opgepakt zonder opgaaf van redenen. Bijvoorbeeld op het vliegveld na een binnenlandse vlucht. Of als ik incheckte in een hotelkamer. De politie stormde naar binnen, gaf het bevel dat ik mij niet mocht bewegen en nam meteen mijn laptop in beslag voor contrôle.
(Lees hier het hele verhaal.)

20131108-145920.jpg
Vervolgens werd Bui Thanh Hieu geinterviewd door Maartje Duin. Kristien Hemmerechts, die een boek over haar reis door Vietnam schreef, nam deel aan het gesprek. Bui Thanh Hieu vertelde onder meer wat hij moet doen om zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin te bewaken.

In Het Parool stond 16 september een interview met Bui Thanh Hieu Zelfs de dokter is corrupt in Vietnam: ‘Sinds september verbiedt de wet internetgebruikers over andere dan persoonlijke zaken en gebeurtenissen te schrijven. Geen politiek meer. Geen nieuwsberichten. “De regering heeft de wet nu aangepast op het internet,” aldus Hieu. “Eerst werd in de wet alleen gesproken over gedrukte tekst.”
Voor hemzelf maakt de wetswijziging weinig verschil, denkt hij. “Ik werkte vroeger in de bouw, maar nu, door de regeringscampagne tegen mij, neemt niemand me meer aan. Ik ben een gedwongen schrijver geworden.”
Europarlementariër Marietje Schaake (D66) vertelde over het initiatief tot een resolutie voor vrijheid van meningsuiting in Vietnam en Manon Uphoff lichtte tot slot het werk van PEN Nederland toe.

Bui Thanh Hieu over een van zijn gevangen genomen collega’s