Bezorgdheid om slechte gezondheid Khalil Ma’touq

Syrië: Toenemende bezorgdheid om slechte gezondheid van onwetmatig vastgezette schrijver-mensenrechtenadvocaat

Diverse mensenrechtenorganisaties berichten over de detentie op een geheime locatie en slechte gezondheid van de prominente schrijver en mensenrechtenadvocaat Khalil Ma’touq (54). Hij werd, op weg naar zijn werk, samen met vriend en collega, Mohammed Thatha, acht maanden geleden aangehouden bij een veiligheidscheckpoint van de regering. De Syrische regering ontkent zijn detentie. Voor marteling en ‘ill- treatment’, veelvuldig aan de orde in Syrische gevangenissen, wordt gevreesd.

Twee weken geleden kregen naasten van beide mannen een tip dat ze inderdaad vastzaten en dat Ma’touq in zeer slechte gezondheid verkeerde: hij had een zware longontsteking en ernstige ademhalingsproblemen. Vanwege zijn mensenrechtenactiviteiten voor de Syrian Centre for Legal Studies and Research mocht hij tussen 2005 en 2011 niet reizen. Kort voor zijn arrestatie was hij naar Frankrijk gereisd voor een medische behandeling. Daardoor kan hij voor de autoriteiten verdacht zijn geworden.
Ma’touq heeft veel slachtoffers van het met de voeten treden van mensenrechten in Syrië geholpen, verdedigde honderden politieke gevangenen en journalisten en publiceerde vele artikelen, waaronder een onderzoek waarin hij de relatie tussen het Internationaal Gerechtshof voor Criminaliteit en het Wetboek van Strafrecht in Syrië analyseerde.

Voor meer informatie zie: http://www.pen-international.org/newsitems/syria-deteriorating-health-of-arbitrarily-detained-writer-and-human-rights-lawyer-khalil-ma%e2%80%99touq