Ashraf Fayadh en Malini Subramaniam winnen de Oxfam Novib/PEN-Awards 2017 – Verslag van ‘Free the Word’
Op donderdag 19 januari 2017 vond de uitreiking van de Oxfam Novib/PEN-Awards plaats op de openingsavond van Winternachten 2017, het jaarlijkse literatuurfestival van Writers Unlimited in de schouwburg van Den Haag. Dit jaar waren er twee winnaars: Ashraf Fayadh en Malini Subramaniam. Een verslag door Sam Planting met links naar de verslagen van keynote speakers.
De naar het Nederlands vertaalde speech van keynote speaker Michaïl Sjisjkin kunt u hier nalezen. De keynote speech van Jennifer Clement is hier te lezen in het Engels. De vertaalde speech van Michael Faber (die hij een dag later gaf) staat hier. Meer informatie over de Award-winnaars Fayadh en Subramaniam vindt u hier.
Op donderdag 19 januari 2017 vond de uitreiking van de Oxfam Novib/PEN-Awards plaats op de openingsavond van Winternachten 2017, het jaarlijkse literatuurfestival van Writers Unlimited in de schouwburg van Den Haag.
Dit jaar kende de award twee winnaars. De Palestijnse dichter Ashraf Fayadh kon zijn prijs niet in ontvangst nemen, omdat hij in Saoedi-Arabië ten onrechte veroordeeld is voor ‘afvalligheid van de staat’. Aanvankelijk zou hij de doodstraf krijgen, maar zijn veroordeling is nu omgezet in acht jaar gevangenisstraf en 800 zweepslagen. Oxfam Novib-directeur Farrah Karimi roemde Fayadhs moed in tijden van crisis en onveiligheid.
De andere winnares kon wel aanwezig zijn: Indiase onderzoeksjournalist Malini Subramaniam ontving de prijs voor haar dappere verslaggeving vanuit het gebied Bastar, in de staat Chhattisgargh. Hiervandaan berichtte zij, als een van de weinige journalisten, over de onrust in het gebied tussen de maoïsten en de veiligheidstroepen.
Subramaniam bedankte het aanwezige publiek met een korte toespraak, en schoof aan bij de afsluitende paneldiscussie, waarin zij sprak met Peter Abspoel (antropoloog/ auteur; bestuurslid PEN), Celal Altuntas (auteur/ journalist; o.a. opiniepagina Volkskrant) en Ian Buruma (sinoloog/ publicist/ hoogleraar; o.a. The New York Times en The Guardian) over schrijven in ‘in tijden van superdiversiteit’.
Onze huidige tijd is er een van digitalisering en globalisering, maar ook die van van post-truth, een periode van waarin (geschreven) opinies makkelijker te verspreiden zijn (net zoals bedreigingen en verdachtmakingen) maar de feiten evenzeer moeilijk feitelijk te staven en te checken zijn. Het debat stond onder leiding van Sjoerd de Jong, redacteuren ombudsman van NRC Handelsblad.
Op deze openingsavond was er eveneens ruimte voor een andere jaarlijkse Winternachten-traditie, de key note speech van een prominente internationale schrijver. Dit jaar werd deze, op indrukwekkende wijze, verzorgd door Russische auteur Mikhail Shiskin. In zijn speech illustreerde Shiskin aan de hand van een aantal voorbeelden van intellectueel verzet tegen een totalitair regime dat wij allen schaamte moeten voelen, zoals de dappere dissidenten dat voelen. Schaamte voor een onmogelijk te aanvaarden oneerlijke leefsituatie, schaamte om het feit dat schrijvers nog altijd straffeloos onderdrukt kunnen worden in deze wereld.
Jennifer Clement en Vonne van der Meer, voorzitters van respectievelijk PEN International en PEN Nederland, kwamen ook aan het woord. Beiden benadrukten dat er momenteel meer werk dan ooit tevoren te doen is voor een organisatie als PEN. Juist in tijden van verdeeldheid is er behoefte aan een eensgezind front tegenover onderdrukking en censuur. De keynote speech van Jennifer Clement is hier na te lezen in het Engels.