8 maart Internationale Vrouwendag

Het PEN International Women Writers Committee vraagt ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag extra aandacht voor die schrijfsters in de wereld die dagelijks geconfronteerd worden met onvoorstelbare uitdagingen. ‘Wij verkondigen al jaren, dat vrouwelijke schrijvers een unieke en wezenlijke rol spelen bij het creëren van belangstelling voor thema’s die specifiek meisjes en vrouwen betreffen en bij het bewerkstelligen van positieve veranderingen in dezen. We zullen ons werk voortzetten teneinde een wereldwijde omgeving te creëren van gelijkheid, veiligheid en rechtvaardigheid voor alle vrouwen’, aldus Elisabeth Nordgren, voorzitster van PEN International Women Writers Committee.

PEN Nederland sluit zich van harte aan bij deze jaarlijkse campagne van PEN International in het kader van Internationale Vrouwendag.

Dit jaar voert PEN campagne ten behoeve van:

Mahvash Sabet (Iran). Zij is docente en dichteres, en zit op het ogenblik een gevangenisstraf uit van twintig jaar in de Evin-gevangenis in Teheran. Ze is een van de zeven Baha’i-leiders die bekend staan als ‘Yaran-i-Iran’ (‘Vrienden van Iran’) en die sinds 2008 in hechtenis zitten vanwege hun geloof en activiteiten voor de Baha’i-gemeenschap in Iran. 

Neem het op voor Sabet

Narges Mohammadi (Iran). Zij is een onafhankelijke journaliste en voormalig vice-voorzitster van het Centrum van de Verdedigers van de Mensenrechten. Ze werd in mei 2015 gearresteerd en aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem.’ Tot op heden is haar rechtszaak telkens opnieuw uitgesteld. Mohammadi lijdt aan neurologische aandoeningen en men maakt zich ernstig zorgen over haar gezondheid en welzijn.
Neem het op voor Mohammadi

Fatima Naoot (Egypt). Zij is dichteres en voormalig kandidaat-parlementslid. Ze is in januari 2016 veroordeeld tot drie jaar gevangenschap voor ‘minachting voor religie’, ‘verbreiding van sektarische strijd’ en ‘verstoring van de openbare vrede’. Dit vanwege een bericht op haar Facebookpagina, geplaatst in oktober 2014, waarin zij de traditie van het slachten van dieren voor Eid-al-Adha bekritiseerde.

Neem het op voor Naoot

Zie voor meer informatie ook de website van PEN International.