3 Mei: Festival van het Vrije Woord

Graag nodigen wij u uit voor het Festival van het Vrije Woord op 3 mei 2016 in De Balie. Een avond waarop we het vrije woord vieren, analyseren, maar ook kritische kanttekeningen plaatsen. Kunnen we in Europa nog wel alles schrijven, fotograferen, filmen, vertonen en publiceren? Hoe zit dat in andere delen van de wereld? Waar ligt de grens voor wat je mag schrijven? En misschien nog wel belangrijker: wie bepaalt die grens?

Daarom organiseert het Persvrijheidscomité, bestaande uit o.a. de NVJ, Free Press Unlimited, RNW Media, het Genootschap van Hoofdredacteuren, PEN Nederland en De Balie, het Festival van het Vrije Woord op de Internationale Dag van de Persvrijheid – met als thema de ‘Red Line’: hoe bewegen we op de grens van het vrije woord?

Het programma
De Israëlische schrijver Nir Baram is te gast en gaat met Midden-Oosten correspondent Olaf Koens in gesprek over het vrije woord. Free Press Unlimited lanceert de Persvrijheidsmonitor met Fidan Ekiz, en Pierre Terdjman vertelt over het fotoproject Dysturb. Hij gaat in op de vraag: wat kun je wel en wat kun je niet laten zien? Is er een ‘Red Line’ voor beeld en zo ja, waar ligt deze? De Chinese journalist Yuan Chang en Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou (‘Langs de oevers van de Yangtze’) spreken elkaar over internetvrijheid en (online) journalistiek in China.

Naar aanleiding van het boek ‘Blad voor de Mond’ interviewt Azië-correspondent Michiel Maas journalisten uit Pakistan en Zuid-Soedan, die in Nederland zijn via het Shelter City-programma. Maurits Martijn (De Correspondent), Arjan el Fassed (Open State Foundation) en Daphne van der Kroft (Bits of Freedom) zoomen in op online censuur: hoeveel macht hebben bedrijven zoals Facebook en Twitter over het vrije woord? Cabaretier André Manuel sluit de avond af met zijn visie op het vrije woord. Journalist en schrijver Leon Verdonschot neemt de presentatie voor het gehele programma in de grote zaal op zich.

Persvrijheid lijkt vanzelfsprekend in de Westerse wereld, maar het recht om te schrijven, fotograferen, filmen en publiceren staat onder druk. Wij hopen je op het Festival van het Vrije Woord op 3 mei te zien, om met ons in gesprek te gaan over persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en de ‘Red Line’ van het vrije woord.

Datum: 3 mei 2016
Locatie: De Balie (Leidseplein, Amsterdam)
Zalen open: 19.00u.
Programma: 19.30u. – 23.30u.
Tickets: €10,- (€8,50 voor NVJ-leden, studenten).

Voor meer informatie, het volledige programma en kaartverkoop kunt u terecht op de website van De Balie.