Ingezonden brief NRC Opinie

Manon Uphoff, voorzitter van Pen Nederland schreef een ingezonden brief naar NRC Opinie, die vandaag, zaterdag 9 mei is gepubliceerd in verkorte vorm. Een nieuwsbrief voor de leden van PEN is uitgestuurd op maandag 11 mei, met daarin een langere versie van deze brief.

“Dat wij een door de schrijversorgansatie Pen Nederland geïnitieerd onderdeel terugtrokken uit een bijeenkomst in de Balie waar ook de bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard optrad, betekende niet dat wij de steun aan hem wilden intrekken.

PEN Nederland heeft de aanslag op Charlie Hebdo en in Kopenhagen veroordeeld en vanzelfsprekend vinden wij dat een bedreigde cartoonist als Kurt Westergaard onvoorwaardelijke steun en bescherming verdient. Hij maakt cartoons, hij loopt niet rond met een kalashnikov.

Maar wij, PEN Nederland, waren een project gestart waarin vijf Nederlandse auteurs correspondeerden met een paar schrijvers uit landen waar het vrije woord niet bewaakt wordt, maar uiterst moeizaam tot stand komt. Uit landen als Bahrein, China, Cuba en Vietnam. Het was ook indrukwekkend om te zien dat ze blij waren met dit contact met Nederlandse schrijvers buiten hun door censuur begrensde wereld. Dat wilden wij graag delen met onze leden, betrokken schrijvers, tijdens een avond waar deze correspondentie gepresenteerd kon worden. We waren blij om dit project in samenwerking met De Balie, NVJ, BKB in te kunnen bedden in een avond rond het vrije woord, opgezet voor een geïnteresseerd publiek. Bij aanvang van de organisatie rond deze avond was er (nog) geen sprake van de mogelijke komst van Kurt Westergaard, die intussen zo bedreigd, bekend, beroemd is dat alle media fel oplichten waar hij verschijnt.

Te laat heb ik/hebben wij beseft dat ons programmaonderdeel vanwege de aandacht voor zijn aanwezigheid ook gevaarlijke aandacht voor de auteurs uit deze landen waar strenge censuur heerst zou kunnen betekenen. Want die risico’s voor een naar buiten tredende auteur zijn groot en zorgt in sommige landen zelfs voor levensgevaar. Als een schrijver uit Bahrein in een zin genoemd kan worden met Kurt Westergaard is dat vrijwel zeker een doodvonnis. En die schrijvers, die niet ingelicht konden worden over de komst van Westergaard, zouden ongevraagd gegijzeld worden en schade oplopen door de onvermijdelijke en voor hen ongewenste media-aandacht. Dat konden en wilden wij niet op ons nemen. Al jaren wijden PEN-centra over de hele wereld zich achter de schermen met de inzet van veel vrijwilligers aan de vergroting van de vrijheid van expressie van andere schrijvers.

Manon Uphoff
Voorzitter PEN Nederland

Zie ook dit artikel over het werk van PEN.