Veteraan-journaliste tot zeven jaar gevangenis veroordeeld

Gao-Yu

Gao Yu – 7 jaar cel wegens vermeende verspreiding staatsgeheimen

CHINA – De 71-jarige journaliste en dichter/schrijver Gao Yu is op 17 april 2015 door het civiele gerechtshof in Beijing achter gesloten deuren veroordeeld tot zeven jaar celstraf wegens “het verspreiden van staatsgeheimen”. Het gaat om een document waarin te lezen is hoe de communistische staatspartij omgaat met kritische burgers en persvrijheid, die zij als een bedreiging voor haar machtsmonopolie beschouwt.

Lees een gedicht van Gao Yu: hier.

Het document bevatte het regeringsstandpunt m.b.t. het stimuleren van economische hervormingen en het behouden van de ideologische controle op zaken als democratie, burgermaatschappij en persvrijheid. Gao Yu ontkent de beschuldiging. Ze zou het document hebben doorgespeeld aan Mirror Books, dat bevestigt dat Gao dit niet geleverd heeft. Gefilmd materiaal van haar ‘bekentenis’ werd, voordat er een proces was geweest, met haar volledige naam getoond op televisie. Later zei ze dat haar bekentenis onder druk was afgelegd, aangezien de politie haar zoon dreigde te arresteren. Deze filmbeelden werden als bewijsmateriaal aangevoerd tijdens de langdurige rechtszitting, die op 21 november 2014 achter gesloten deuren begon. China heeft als ondertekenaar van het International Convenant on Civil and Political Rights, dat vrijheid van expressie legitiem maakt, de plicht te zorgen voor een eerlijk proces en iemand onschuldig te noemen tot het tegendeel bewezen is.

Voor de Deutsche Welle, waarvan ze correspondent was, schreef ze op het moment van haar vermissing, 20 april 2014, een column ‘De natuur van de Partij vs. de Natuur van de mens’, dat over het nieuwe leiderschap in China en de interne conflicten handelt. Het artikel is nooit verschenen. Toen ze op 26 april 2014 niet kwam opdagen bij de herdenking van het bloedbad op het Tiananmenplein van 4 juni 1989, gaven vrienden haar vermissing door. Gao zou ook op 3 mei 2014 spreken in Hong Kong.

Gao Yu was vroeger hoofdredacteur van Economics Weekly. Haar eerste arrestatie was op 3 juni 1989 vanwege een artikel in een dagblad in Hong Kong waarin ze de studentenprotesten steunde. Ze kreeg een jaar celstraf. Daarna volgde vijf en een half jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van staatsgeheimen buiten de grenzen in haar kritische politieke analyses in media in Hong Kong. Als freelance-journalist bleef ze artikelen schrijven ondanks de door de overheid opgelegde beperkingen. Gao Yu is Honorary Director van het Independent Chinese PEN Centre en Honorary Member van de Tsjechische PEN.

(Door Job Degenaar)