Stemmen uit Turkije

Orhan Pamuk, Nobelprijswinnaar van de Literatuur, liet zich in een interview in Nieuwsuur (30/04/2016) ondubbelzinnig uit over de toestand in Turkije en riep Europa op om niet te sjoemelen met de democratische rechten.

Vara zendt een nieuwe zesdelige documentaireserie uit: De Pen en het Zwaard. Gisteren de eerste aflevering waarin journaliste Fidan Ekiz probeerde de pen het woord te geven in Turkije. Kijk de aflevering hier terug.

PEN International heeft ism PEN Nederland op 27 april een verklaring over de zaak van Ebru Umar opgesteld. PEN International en PEN Nederland roepen de Turkse autoriteiten op om het onderzoek naar Umars geweldloze en wettig toegestane gebruik van sociale media te staken, en het reisverbod dat haar werd opgelegd onmiddellijk op te heffen, aangezien het een aantasting betekent van het recht op vrije beweging en het recht op vrije expressie, zoals gewaarborgd door Artikel 12 en 19 van het International Covenant on Civil and Political Rights, dat door Turkije is ondertekend.

Update, 11 mei: Ebru Umar is terug in Nederland. PEN is opgelucht en blij en blijft haar zaak met aandacht volgen.