PEN veroordeelt aanklacht tegen Frederike Geerdink
De aanklacht “propaganda maken voor een terroristische organisatie” die tegen de gerenommeerde Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is uitgebracht in de rechtbank van Diyarbakır, is een nieuw zorgwekkend signaal dat het klimaat voor vrijheid van expressie in Turkije verslechtert. PEN Nederland dringt er met PEN Internationaal op aan dat de aanklacht vervalt.
De aanklacht tegen Geerdink heeft naar verluidt betrekking op posts die ze op Facebook en Twitter plaatste, en artikelen die ze schreef voor Diken, een online Turks magazine. Geerdink hangt maximaal 5 jaar cel boven het hoofd, als ze schuldig zou worden verklaard. PEN Nederland veroordeelt met PEN International het wederrechtelijk belemmeren van Geerdink in haar rechtmatige beroepsuitoefening als journalist, en verzoekt de Turkse autoriteiten om de aanklacht tegen haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk te laten vallen, en de draconische Anti-Terrorismewet af te schaffen.
In 2012 riep PEN International bij voormalige Turkse president Abdullah Gul in 2012 al op om de Anti-Terrorismewet te herzien en in overeenstemming te brengen met internationale standaarden.
Geerdink’s huis in Diyarbakır werd op 6 januari overvallen door zwaar bewapende leden van de anti-terreureenheid van de politie van Diyarbakır. Ze werd meegevoerd om ondervraagd te worden door de openbare aanklager van Diyarbakır. Later die dag werd ze weer vrijgelaten, maar op 2 februari volgde een formele aanklacht onder Artikel 7/2 van de Anti-Terror Law. Geerdink is sindsdien vrij in afwachting van het proces. De eerste hoorzitting zal plaatsvinden in Diyarbakır op 8 april 2015.
Geerdink heeft uitgebreid bericht over Turkijes Koerdische minderheid sinds 2012. Ze heeft een persoonlijke blog, Kurdish Matters, waar ze over dit thema schrijft. Ook publiceerde een boek over de Turkse Koerden, met de titel De Jongens Zijn Dood.
Turkse autoriteiten hebben de afgelopen jaren een groot aantal opvallende rechtszaken gestart onder de Anti-Terreurwet. Vooral journalisten zijn het slachtoffer geworden van dit dubieuze stuk wetgeving. Als enkele van de meest zorgwekkende gevallen ziet PEN International de journalisten Ahmet Şık, Nedim Şener, Mustafa Balbay and Zeynep Kuray, en nog 46 journalisten van de Koerdische pers, die momenteel allemaal zijn aangeklaagd in het kader van de Anti-Terreurwet.
Voor meer info: http://www.pen-international.org/newsitems/turkey-indictment-of-dutch-journalist-highlights-press-freedom-fears/#sthash.cv59V3Zl.dpuf