Laatste nieuws over ICORN (International Cities of Refuge Network)

Door Vonne van der Meer

 

Dinsdag 5 juni werden de nieuwe vluchtschrijver Hamed Ahmadi en zijn vrouw Mojde in het Verhalenhuis Belvédere te Rotterdam verwelkomd. Het was weer een typische verhalenhuisavond, met literatuur (dit maal in het Farsi), die we niet verstonden maar wel begrepen dankzij de voorgelezen vertaling. Met Iraanse muziek, eten aan lange tafels, onderbroken door korte toespraken (van Hermineke van Bockxmeer, directeur Sport en Cultuur van de gemeente Rotterdam en Vonne van der Meer, namens Pen Nederland).

Wie is Hamed Ahmadi, de nieuwe vluchtschrijver van Rotterdam?

Ahmadi is een Iraans schrijver, dichter en journalist, geboren in 1982 in Teheran. Hij schreef o.a. de dichtbundel Riprap with rap rhythm (2006), de roman Strange and incredible story of Maradona (2008) en een boek over zijn arrestatie en gevangenschap: Mercury’s Moon Goriz Az Makaz (2017). In 2009 werd hij gearresteerd tijdens een vreedzame demonstratie en zat vijftien dagen gevangen. Na zijn vrijlating zette de overheid hem onder druk om propagandateksten te schrijven voor het regime. Toen hij dit weigerde werd het te gevaarlijk voor hem in Iran, en verliet hij het land. Samen met zijn vrouw Mojde vertrok hij naar Maleisië waar ze twee jaar woonden. Daarna verbleven ze nog eens vier jaar in Armenië – op een toeristenvisum. In beide landen kregen ze geen verblijfsvergunning.

In Rotterdam wil Hamed, behalve Nederlands leren, in alle rust verder schrijven. Deze zomer verschijnt er een nieuw boek van hem met elf korte verhalen, uitgegeven door een Iraanse uitgever in Londen. Zijn vrouw, Mojde, heeft in Iran Japans gestudeerd, werkte op de Japanse ambassade in Teheran en doceerde Farsi aan Japanse kinderen.