Laatste column Jamal Khashoggi

Woensdag 17 oktober publiceerde The Washington Post de laatste column van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Deze column lag nog ongeredigeerd klaar toen Khashoggi plotseling verdween, nadat hij op 2 oktober het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul binnenwandelde om documenten voor zijn huwelijk te regelen.

Na jaren van groeiende onderdrukking in Saoedi-Arabië komen er nu dag na dag meer aanwijzingen in de richting van een ongekend brute afrekening met Jamal Khashoggi. Diens laatste column is nota bene een pleidooi voor persvrijheid in het Midden-Oosten. Er is nu meer reden dan ooit om die column te verspreiden.

Lees hier de laatste column van Jamal Khashoggi.

PEN Nederland steunt het besluit van minister Wopke Hoekstra (Financiën) om volgende week niet naar de Saoedische hoofdstad Riad af te reizen. Zijn aanwezigheid bij de Future Investment Initiative conferentie aldaar zou zolang deze zaak niet is opgehelderd het verkeerde teken geven: dat onze regering handelsbelangen zwaarder laat wegen dan de met de dag waarschijnlijkere moord op een Saoedische journalist en grove schending van de vrijheid van meningsuiting van veel meer mensen.

Namens het bestuur van PEN Nederland

Vonne van der Meer (voorzitter)