Ereleden

 

PEN Nederland koestert haar Ereleden, vooraanstaande schrijvers die onrechtmatig zijn vervolgd en gehinderd in hun strijd voor vrijheid van meningsuiting en expressie.

PEN Nederland cherishes its Honorary Members, distinghuished writers who have been wrongfully persecuted and obstructed in their fight for freedom of opinion and expression.

Ragip Zarakolu

De Turkse uitgever/schrijver/journalist en mensenrechtenactivist Ragip Zarakolu (1948) strijdt al sinds 1971 voor waarheid en mensenrechten. Zijn boeken werden in Turkije verboden. Hij schreef en publiceerde over delicate onderwerpen als de positie van de Koerden, de Armeense holocaust en de Turkse censuur. Sinds 1977 bestookt de Turkse overheid hem met arrestaties, processen en reisbeperkingen. Hij werd meermaal gearresteerd. In 2012 werd hij vrijgelaten. Sindsdien leeft hij in ballingschap, de afgelopen jaren in Zweden, met steun van ICORN.

Mamadali Makhmudov

Oezbekistaanse schrijver en oppositieactivist Mamadali Makhmudov (1943) werd op 19 februari 1999 gearresteerd vanwege staatsbedreigende activiteiten en zijn contacten met de verbannen oppositieleider Muhammed Salih. Hij is zwaar gemarteld. In 2013 kwam hij na veertien jaar gevangenschap vrij.

Mijail Bárzaga Lugo

Mijail Bárzaga Lugo (1967), Cubaans journalist en mensenrechtenactivist, schreef en interviewde voor onafhankelijke Cubaanse media in het buitenland. Hij behoort tot de groep van 75 gearresteerde dissidenten tijdens de Cubaanse Zwarte Lente in 2003 en kreeg 15 jaar gevangenisstraf vanwege staatsvijandige activiteiten. In 2010 kwam hij vrij. Sindsdien leeft hij in ballingschap in Spanje.

Overleden: 

Oscar Espinosa Chepe

De Cubaanse Oscar Espinosa Chepe (1942), econoom en journalist, werd in 2003 opgepakt en kreeg 20 jaar cel. Hij overleed in 2013.