Geweld tegen vrije denkers in Bangladesh houdt aan

Nazimuddin-Samad

Nazimuddin Samad, rechten-student in Bangladesh, is vermoord op 6 april 2016. Hij is het zesde slachtoffer sinds februari 2015.

Op 7 april hebben PEN International en PEN Bangladesh opgeroepen tot onmiddellijke opsporing en vervolging van de schuldigen aan de moord op rechtenstudent Nazimuddin Samad, op 6 april in Sutrapur, Dhaka.

Samad (28) was kortgeleden verhuisd naar Dhaka, om zijn masterdiploma te behalen aan de Jagannath University. Op zijn Facebook-pagina schreef Samad al enige tijd kritisch over religie, met name over radicale Islamieten. Een dag voor zijn dood uitte hij op dat medium nog zijn zorgen over de huidige staat van rechtsorde in Bangladesh.

De plaatselijke autoriteiten vermoeden dat Samad vermoord is vanwege zijn openlijke kritiek op religie en zijn deelname aan de Bengaalse protestbeweging Gano Jagoron Mancha.

Samad is de zesde seculiere schrijver/activist die vermoord is in Bangladesh sinds februari 2015.

Voor een uitgebreider (Engelse) versie van dit bericht, inclusief de reacties van PEN Bangladesh en Writers in Prison Committee, kunt u klikken op dit bericht op de site van PEN International.