Dr. Liu Xiaobo krijgt de Nobelprijs voor de Vrede

PEN Nederland feliciteert schrijver en mensenrechtenactivist dr. Liu Xiaobo voor de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede. Liu was van 2003 tot 2007 voorzitter van de Independant Chinese PEN Center en verbonden aan de Beijing Normal University. Buiten China was hij werkzaam aan verscheidene universiteiten, o.m. in Oslo, Hawaï en New York. Hij zit een celstraf van elf jaar uit omdat hij een manifest heeft ondertekend, Charta 08, waarin gepleit wordt voor meer democratische vrijheden in China (naar het voorbeeld van Charta 77, het initiatief van dissidente intellectuelen die in 1977 de Tsjecho-Slowaakse regering wezen op de schendingen van de mensenrechten).
Liu’s proces, dat plaatsvond op 23 december 2009, duurde nog geen drie uur. Zijn advocaat mocht daarbij niet aanwezig zijn. Twee dagen later, op 25 december, werd hij tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het oproepen tot ondermijning van het staatsgezag. Hij werd overgebracht naar de Jinzhou gevangenis in Liaoning. Veel ondertekenaars van Charta 08 zijn vervolgd.
In het voorjaar van 1989 verliet Liu New York en ging naar zijn geboorteland terug. Daar speelde hij een cruciale rol bij de pro-democratische beweging. Ten tijde van de opstand op het Tiananmenplein begon hij een hongerstaking om de studenten te steunen en voorkwam veel bloedvergieten door zijn oproep aan de studenten tot geweldloosheid. Voor zijn rol bij de gebeurtenissen in 1989 zat hij twee jaar gevangen. Daarna moest hij drie jaar naar een ‘heropvoedingskamp’ vanwege zijn kritiek op het eenpartijensysteem en zijn oproep tot een dialoog tussen de Chinese regering en de Dalai Lama.
De toekenning is niet alleen voor hem een grote steun, maar ook voor alle andere Chinese dissidenten die gevangen zitten vanwege hun geweldloze oproep tot meer democratische vrijheden in China.