Debat: Who is afraid of civil society, 5 juni

Op 5 juni organiseert Amnesty International het debat: Who Is Afraid Of Civil Society.
In Ethiopië is wetgeving aangenomen die ertoe leidt dat mensenrechtenorganisaties het hoofd niet boven water kunnen houden. Kritische journalisten verdwijnen er als ‘terroristen’ jarenlang achter de tralies. Een nieuwe maatschappelijke beweging in China is verboden en mensenrechtenactivisten zitten vast omdat ze de openbare orde of staatsveiligheid in gevaar zouden brengen. Nieuwe wetgeving in Indonesië geeft de autoriteiten onnodig veel mogelijkheden om maatschappelijke organisaties te controleren en bijvoorbeeld vreedzame demonstranten op de Molukken aan te pakken.

Nederland onderhoudt goede relaties met Ethiopië, China en Indonesië. Stabiliteit in deze landen is wenselijk om een goede handelsrelatie op te bouwen. Echter, als landen deze stabiliteit trachten te waarborgen door de handelingsruimte van ngo’s en mensenrechtenverdedigers in te perken, hoe verhoudt dit zich dan met het Nederlandse mensenrechtenbeleid? Hierin staan het ondersteunen van deze activisten en de vrijheid van meningsuiting juist centraal.  Op 5 juni gaat de VN-Speciale Rapporteur voor Vrijheid van Vereniging en Vergadering, de heer Maina Kiai, in debat met de Mensenrechtenambassadeur van de Nederlandse regering, de heer Lionel Veer.

Met een gesproken column door de Ethiopische journalist en schrijver Masresha Mammo. Mammo is op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds  in het kader van het programma Amsterdam Vluchtstad in Nederland.

Internationaal Perscentrum Nieuwspoort,  Lange Poten 10, 2511 CL, Den Haag 18.30 – 20.00 uur (zaal open 18.15 uur), afsluitend een borrel en hapjes

Zie hier de flyer