De pen versus het zwaard

Aankomend weekend wordt het ILFU, het International Literatuurfestival Utrecht gehouden. Tijdens het programma op zaterdagavond 23 april is een van de programmaonderdelen een interview van Kenneth van Zijl met Frank Westerman en Patrick Pouw. Het interview gaat over de macht van de pen versus de macht van het zwaard.

Kenneth van Zijl is presentator van het tweewekelijkse literatuurprogramma Knetterende Letteren, waarin hij op de koffie gaat bij schrijvers en dichters en hen aan de tand voelt over hun werk en over literatuur in het algemeen.

Frank Westerman bezocht als correspondent voor de Volkskrant en NRC Handelsblad meerdere internationale brandhaarden, waaronder Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij in 1999 door met De graanrepubliek. In zijn nieuwste non-fictie werk Een woord een woord voert hij de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama’s. Westerman test de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo.

Patrick Pouw werkte als dagbladverslaggever, onderzoeksjournalist en redacteur voor meerdere televisieprogramma’s. In 2006 besloot hij zich aan te melden als student bij de salafistisch alFitrahmoskee, waar hij een geprezen non-fictie boek over schreef: Salaam! Een jaar onder orthodoxe moslims. De terugkeerling is Pouws debuutroman. Hierin kruisen elkaar de wegen van Bilal van Wijk, een radicale moslim die niets liever wil dan in de voetsporen treden van de moordenaar van Theo van Gogh, en Mohammed el Amraini, die zijn betonnen getto-buurt ontvluchtte, maar terugkeert en de confrontatie moet aangaan met een onverwerkt verleden.

Naast dit programma heeft het IFLU veel meer te bieden. Kaarten zijn hier te koop.