Can Dündar en Erdem Gul vrij in afwachting van proces

26 februari 2016.

Turkije heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de twee vooraanstaande journalisten vrijgelaten. De krant waarvoor zij werken, Cumhuriyet, maakte dit vrijdag bekend. De twee werden vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden.

Can Dündar en Erdem Gül werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Hoogverraad

De Turkse president Erdogan noemde het handelen van de journalisten ‘onvergeeflijk’. Hij diende persoonlijk een aanklacht in tegen hoofdredacteur Dündar. In diverse toespraken herhaalde hij dat het publiceren van dit soort verhalen gelijk staat aan landverraad en dat de verantwoordelijke journalisten daarvoor een zware prijs zouden betalen.

Dündar liet vorig jaar in de rechtszaal weten: ‘De president zei dat onze actie hoogverraad is. Wij zijn geen verraders, spionnen of helden; we zijn journalisten. Wat we heben gedaan, was het uitvoeren van een journalistieke activiteit.’

Onderdrukking

Dündar en Gül zijn uitgegroeid tot symbolen van de toenemende onderdrukking van de media door de Turkse regering. Sinds hun arrestatie op 26 november zitten ze in hechtenis, met beperkt contact met de buitenwereld.

In 2015 voerde het Turkse regime de druk op: er waren tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht. En dan is er volgens Human Rights Watch nog het onderbelichte verhaal van de vele honderden Turkse journalisten die in het afgelopen jaar zijn ontslagen. Eén kritische opmerking over de president, de regering of een politieke beslissing lijkt voldoende om de volgende dag op straat te staan.

(bron: de Volkskrant)