Katten en schrijvers

PEN Nederland heeft dit jaar een viertal “kattenfilmpjes” gepost op sociale media, om aandacht te vragen voor het werk van PEN Nederland en PEN Emergency Fund (PEF). Dit noodfonds ondersteunt wereldwijd bedreigde schrijvers, dichters en journalisten met eenmalige noodhulp.

Op dit moment zitten wereldwijd honderden schrijvers, dichters en journalisten in de gevangenis of worden op een andere manier bedreigd. Het PEN Emergency Fund helpt elk jaar zo’n 50 van deze schrijvers met een snelle financiële bijdrage om te kunnen ontsnappen aan vervolgers. Dit redt werkelijk levens en gezinnen.

Red schrijverslevens en doneer

Het PEN Emergency Fund (PEF) is een in Nederland gevestigd internationaal noodfonds dat al tientallen jaren stabiel opereert. Het noodfonds werkt nauw samen met PEN International en baseert zijn keuzes op het advies van PEN International. De overhead van het PEF is vrijwel nihil; al het geld gaat rechtstreeks naar bedreigde schrijvers. De bijdrage die schrijvers krijgen is meestal bescheiden en eenmalig; genoeg om een vliegticket kopen, aan belagers ontkomen, of na een vlucht de eerste noden te ledigen. Alles wat u doneert, komt dus bij deze ernstig bedreigde voorvechters van het vrije woord terecht.

Wilt u helpen met een eenmalig bijdrage, maak dan uw donatie over naar IBAN NL97ABNA0430274033 ten name van PEN Emergency Fund, Amsterdam, Nederland. Voor internationale overmakingen gebruikt u ook het BIC-nummer ABNANL2A en de plaats waar de bank gevestigd is: Amsterdam, the Netherlands. Vermeld bij de overmaking a.u.b. uw eigen adres en het woord “schenking”.

Voor grote schenkingen, periodieke schenkingen en legaten vragen wij u vriendelijk om contact op te nemen met penningmeester Wim Jurg, wim.jurg[at]auteursbond.nl (vervang [at] door een @).

Doneer aandacht

U helpt PEN ook door PEN op Twitter (www.twitter.nl/pennederland) en op Facebook (www.facebook.com/pennederland) te volgen en onze posts te liken en/of reposten. Op de website van PEN International staan regelmatig oproepen om een schrijver in nood te steunen via post, mail of sociale media: www.pen-international.org/take-action-rans. Zo kunt u bijvoorbeeld een brief aan een ambassade sturen of een kaartje naar een schrijver in de gevangenis. Dergelijke acties helpen echt, zoals de praktijk keer op keer bewijst.

Bent u zelf schrijver of dichter? Word lid

Bent u schrijver, dichter, vertaler, uitgever, literair journalist of medewerker van een literaire organisatie? Dan nodigen wij u uit om de vrijheid van expressie te steunen en u aan te melden als lid van PEN Nederland. Hier vindt u meer informatie over het lidmaatschap.