Aanslag op cartoonist in Kopenhagen

PEN Nederland is geschokt door de gruwelijke gebeurtenissen in Kopenhagen in de afgelopen dagen. Wederom is de vrijheid van meningsuiting bedreigd door middel van geweld.

Een samenvatting van een bericht uit de Volkskrant, 15-2-2015:

De dader heeft – naar het zich laat aanzien in zijn eentje – op 14 februari met een automatisch vuurwapen het vuur geopend op een bijeenkomst in een cultureel centrum. Daar spraken onder anderen de Zweedse cartoonist Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray over kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting.

Een 55-jarige bezoeker werd dodelijk getroffen en drie politieagenten raakten gewond. Lars Vilks die door islamitische extremisten met de dood wordt bedreigd vanwege spotprenten van de profeet Mohammed, bleef net als Zimeray ongedeerd. (…)

De dader zou vervolgens vannacht even na middernacht het vuur hebben geopend bij een synagoge in het centrum van de stad. Een Joodse beveiliger van 37 jaar werd daar doodgeschoten en twee agenten raakten gewond.

De aanslagen in Kopenhagen zijn vijf en halve week na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij vielen twaalf doden. Het blad grossierde in spotprenten van de profeet Mohammed.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard (79) heeft geschokt gereageerd op de aanslagen. Westergaards karikaturen van Mohammed in de krant Jyllands-Posten veroorzaakten in 2005 een storm van protest en woede in de islamitische wereld. Deense ambassades werden in brand gestoken en de handel met islamitische landen liep kolossale schade op. Westergaard wordt met de dood bedreigd.

Vilks heeft de toorn van moslims gewekt met zijn spotprenten van Mohammed als hond in 2007.